Deze website is verplaatst naar Data-docent.nlModellers Block

Van schrijvers is bekend dat ze wel eens een writers block hebben. Er is wel een idee voor een nieuw boek maar de auteur blokkeert bij de gedachte aan de complexiteit. Waar te beginnen, is er voldoende informatie beschikbaar, kan ik een publicatie maken van voldoende kwaliteit. Allemaal vragen die een writers block kunnen verookzaken.

Helaas zijn het niet alleen schrijvers die lijden aan een dergelijke blokkade. Ook voor modelleurs is het een veel voorkomend probleem. Je start Enterprise Architect op maakt een diagram, je kijkt naar een leeg canvas en dan... Waar te beginnen? Zijn mijn ViewPoints duidelijk? Heb ik voldoende informatie om mijn modellen op te stellen? 

Er zijn meerdere manieren om hiermee om te gaan en het effect van een Modellers Block te verkleinen. Ze komen allemaal op hetzelfde principe neer namelijk deel het grote probleem op in kleinere problemen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Stel eerst een viewpoint op (gebruik bijvoorbeeld een ArchiMate viewpoint of maak er zelf een) Neem binnen dit viewpoint een beperkt aantal entiteiten en associaties en werk dit uit. Bijvoorbeeld maak als eerste een bedriijfsprocesmodel met alleen business processes en business roles
  • Kies een concept en maak daarvan een lijst van entiteiten. Zet er ook direct een korte beschrijving. Kijk vervolgens of er een soort clusters te onderkennen zijn en deel vervolgens je model in op basis van deze clusters (voeg desgewenst aggregaties toe)
  • Kies een deelprobleem en werk dit uit. Bijvoorbeeld er is een werkproces waarbij een deelproces al bekend is, werk dit vervolgens in detail uit inclusief het onderliggende IT landschap. Werk vervolgens de aanpalende processen uit.
  • Doe aan pair modelling, dus ga met een collega achter een scherm zitten en ga gezamenlijk modelleren, er zal een discussie ontstaan die structuur gaat brengen en hieruit zal een begin van een model ontstaan
  • Zoek op internet of in literatuur naar patronen en neem deze als uitgangspunt voor je model, het patroon biedt structuur en geeft ook duidelijkheid waar nog lacunes zijn in je model.

Er zijn ongetwijfeld nog meer manieren om om te gaan met een modellers block, bovenstaande pas ik regelmatig toe in mijn dagelijkse werk en zijn eenvoudig toepasbaar.

Wil je jouw tip tegen een modellers block delen, neem dan gerust contact met me op, ik breid het lijstje hierboven met alle plezier uit. Succes met modelleren!!