Deze website is verplaatst naar Data-docent.nlImages voor niet ICT archimate stakeholders

ArchiMate is een modelleertaal voor architectuur die een relatief formele definitie heeft. Ieder concept en associatie heeft een eigen definitie en betekenis. Daarnaast is er een relatief groot aantal concepten en associaties. Daarnaast zijn er diverse constraints op het vlak van associaties en gebruik van concepten zoals bij viewpoints.

Toch heeft ArchiMate voor de communicatie binnen deze formele grenzen een aantal voordelen. Met name als vocabulaire voor de interactie binnen een groep van architecten. 

Voor interactie met behulp van ArchiMate diagrammen met niet architecten is de modelleertaal niet altijd gschikt. Stakeholders uit de business kennen de notatie niet en diagrammen worden al snel als complex gezien. Daarnaast is een diagram niet altijd visueel aantrekkelijk. Onderstaand diagram toont een standaard ArchiMate diagram

 width=

Een diagram met een beperkt aantal element typen maar relatief veel elementen. Toch wordt dit diagram door een groot aantal stakeholders als complex gezien. Daarom hebben we gekozen om het model iets te vereenvoudigen door de niet relevante elementen te verwijderen. Daarnaast is ervoor gekozen om de elementen te vervangen door een grafische weergave op basis van een door Sparx ontwikkelde image library. De afbeelding woordt daardoor aantrekkelijker.

 width=

Het grafische diagram toont dezelfde informatie echter met een visuele representatie. Een diagram wordt als aantrekkelijker beschouwd. Vormgeving is dus relevant. Wil je aan de slag met deze image library ga dan naar de link waar deze image library te downloaden is: https://www.sparxsystems.com.au/resources/image_library.html